Главная » Разное » Що таке єдиний реєстр боржників?

Що таке єдиний реєстр боржників?

Єдиним державним реєстром, що знаходиться на вершині списку найбільш відвідуваних в Україні, є Єдиний реєстр боржників. Ведення цього реєстру покладено на Міністерство юстиції України. Його офіційний веб-сайт містить повні дані про невиконані фінансові зобов’язання.

Згідно з останніми даними Міністерства юстиції, наразі у реєстрі боржників числиться приблизно два мільйони українських громадян. Лише 8% всіх виконавчих проваджень стосуються юридичних осіб, в той час як 92% проваджень становлять стягнення з фізичних осіб.

Яким чином люди потрапляють до реєстру боржників та які можуть бути наслідки цього?

Українські громадяни найчастіше опиняються в реєстрі боржників у наступних ситуаціях:

  • невиплата адміністративного штрафу (наприклад, за порушення правил дорожнього руху);
  • несвоєчасна оплата комунальних послуг;
  • програш у судовому процесі та ігнорування прийнятого судового рішення;
  • невиплата аліментів;
  • несвоєчасне погашення кредиту.

Уряд використовує різноманітні обмежувальні заходи для боротьби з боржниками. Наприклад, боржники можуть бути обмежені в можливості виїжджати за межі України. Банки мають право відмовити їм у відкритті банківських рахунків. Юристи можуть скасувати запити щодо відчуження майна та відмовлятися надавати їм юридичну підтримку. Більшість роботодавців перевіряють потенційних працівників у реєстрі боржників і можуть відмовити в працевлаштуванні на підставі результатів перевірки.

База боржників: як здійснити перевірку свого статусу?

Часто людина, яка має заборгованість, навіть не підозрює, що її включено до Єдиного реєстру боржників. Щоб перевірити свій статус, достатньо відвідати офіційний веб-портал реєстру і ввести особисті дані: серію та номер ідентифікаційного номера, повне ім’я та прізвище, а також вибрати тип особи — фізична або юридична. Далі потрібно обрати відповідну категорію стягнення з переліку, оскільки борги можуть виникати з різних причин.

Після вибору цікавої категорії і введення персональних даних потрібно натиснути кнопку «шукати» і обрати пункт «Сформувати документ» у меню. Система надасть інформацію про ваші заборгованості. У цьому документі будуть вказані номер відкритого провадження та виконавець. Якщо у вас немає заборгованості, реєстр підтвердить це. Отриману інформацію на сайті можна зберегти або надрукувати.

На жаль, використання реєстру боржників часто пов’язано з технічними проблемами та незручностями. Тому багато користувачів вважають, що краще звернутися до інших сервісів для отримання актуальної інформації.

Наприклад, сервіс YouControl дозволяє перевірити компанію або особу всього за кілька хвилин і дізнатися про наявність заборгованостей, а також отримати докладне та структуроване досьє на будь-якого контрагента в Україні.

x

Check Also

Печать чертежей в Москве: современные возможности и услуги

Печать чертежей играет важную роль в процессе проектирования и строительства объектов. Она позволяет быстро и ...